Bij de eerste sessie wordt de gezondheidstoestand en –historie van de cliënt uitgebreid doorgenomen en wordt aan de hand daarvan toegelicht wat Body Stress Release voor de cliënt kan doen. Vervolgens wordt de cliënt verzocht (volledig gekleed) plaats te nemen op de speciaal voor Body Stress Release ontworpen bank.
De practitioner voert een aantal tests uit om de vastgezette spierspanning te lokaliseren. Het lichaam verstrekt hierbij zelf de benodigde informatie, die een BSR practitioner heeft geleerd te ‘lezen’.
Als de spierspanning is gelokaliseerd, wordt het lichaam gestimuleerd de vastgezette spierspanning los te laten. Dit gebeurt door het geven van lichte, doch besliste, handmatige drukimpulsen op de juiste plaats en in de juiste richting = release.
Na afloop van de release geeft de practitioner uitleg over wat hij/zij heeft geconstateerd en krijgt de cliënt adviezen om verdere overbelasting te voorkomen en het genezingsproces optimaal te ondersteunen.
Het aantal releases
BSR zet een proces in gang van loslaten en herstellen. Dit heeft tijd nodig.
Het proces wordt standaard opgestart met drie releases, te weten op de 1e, 4e en 11e dag. De practitioner kan op die manier registreren hoe en in welk tempo het lichaam reageert op de releases.
De noodzaak voor vervolgbehandelingen en de frequentie daarvan is per individu verschillend. Als body stress recent is ontstaan zal het proces van loslaten vrij snel plaatsvinden. Wanneer body stress echter gedurende langere tijd (mogelijk al jaren) aanwezig is, zullen (veel) meer behandelingen nodig zijn.
Om nieuwe opbouw van spierspanning te voorkomen is het zinvol om daarna jaarlijks enkele “onderhoudsreleases” te laten doen.